Onze geschiedenis

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1477991881291{padding-top: 84px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-6 vc_col-md-6″][vc_column_text]

RDC Environment vierde in 2017 zijn 25-jarig bestaan.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”8079″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”45px”][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-lg-6 vc_col-md-6″][vc_column_text]Bernard De Caevel heeft RDC Environment in 1992 opgericht met de steun van Prof. Alfons Buekens (VUB) van wie hij assistent was.

De eerste studies die binnen RDC Environment zijn uitgevoerd, hebben betrekking op diverse aspecten van het milieu, zoals :

 

 • de effecten van verbranding (dioxines, energieterugwinning, aluminium);
 • LCA-studies;
 • milieueffectstudies;
 • afvalstudies.

 

In 2006 namen Michael Ooms en Bernard De Caevel de aandelen van Prof. Buekens over.

 

In 1999 voltooide RDC Environment de eerste versie van zijn RangeLCA software, een bijzonder innovatief hulpmiddel voor levenscyclusanalyse studies. Meer dan 250 studies volgden! Sindsdien is de tool voortdurend geëvolueerd om zich aan te passen aan nieuwe databanken die wereldwijd worden ontwikkeld. Ook vandaag nog heeft RangeLCA eigenschappen die niet worden geëvenaard door andere LCA-tools. Bijvoorbeeld de hoge rekensnelheid dankzij een ontwerp dat vanaf het begin het gebruik van data bereiken (“Range”) integreert in plaats van individuele waarden, en de gevoeligheidsanalysefuncties die uit deze operatie voortvloeien in de “data range” modus.

 

In 2011 is RDC Environment overgenomen door Intertek en groeide uit tot 36 medewerkers.

 

Bernard De Caevel neemt in 2013 het bedrijf over, waarvan hij nu de enige eigenaar is. Jo Buekens wordt voorzitter van de Raad van Bestuur.

 

Tegenwoordig heeft RDC Environment een personeelsbestand van ongeveer 20 ingenieurs en economisten en de activiteiten zijn gericht op:

 • LCA-studies en de ontwikkeling van LCA-tools voor eco-design
 • afvalstudies ter ondersteuning van overheidsinstanties
 • Kosten-batenanalyses om de drie pijlers van duurzame ontwikkeling te integreren
 • expertise op maat, waardoor bedrijven over specifieke onderwerpen ondersteund kunnen worden.

 

Daarnaast heeft RDC Environment ook een vestiging in Frankrijk uitgebouwd.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”34px”][vc_empty_space height=”45px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css=”.vc_custom_1477930462554{padding-top: 81px !important;}”][vc_column offset=”vc_col-lg-6 vc_col-md-6″][vc_column_text]

De momenten die onze geschiedenis en deze van duurzame ontwikkeling kenmerken

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”18px”][vc_column_text]Gedurende zijn 25 jaar bestaan heeft RDC Environment met trots een aantal belangrijke studies uitgevoerd. Zoals uit de voorbeelden hieronder blijkt, hebben deze invloed kunnen uitoefenen op beslissingen in de richting van een meer duurzame ontwikkeling van onze samenleving:

 

 • In 1997 heeft RDC Environment in opdracht van de Europese Commissie een studie uitgevoerd over milieubalansen in relatie tot de politieke besluitvorming op het gebied van verpakking en verpakkingsafval.

 

 • In 2000 heeft de Europese Commissie opdracht gegeven voor een studie over de kosten en baten van recycling en hergebruik van verpakkingen. Deze studie vormde de basis voor de vaststelling van recyclingdoelstellingen in de Europese Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval.

 

 • In 2004 heeft het Brussels Instituut voor Milieubeheer opdracht gegeven voor een inventarisatie van de jobs in de bouwnijverheid en een evaluatie van de impact van een duurzamere oriëntatie van de bouw op de werkgelegenheid. We hebben acties geïdentificeerd die uitgevoerd moeten worden op het niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ten voordele van duurzame bouw en hebben het aantal potentiële bijkomende jobs bepaald voor de periode 2005-2010 (ref. 28).

 

 • In 2006 hebben we in opdracht van de Danone Group een studie uitgevoerd naar de levenscyclus van PLA-verpakkingen (bio plastic) en waren we een van de eersten die de aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap vestigden op de concurrentie die bioplastics zouden kunnen vertegenwoordigen voor de landbouw bestemd voor consumptie door de mens, in een tijd waarin bioplastics werden gezien als wondermiddel voor de problemen van de schaarste van koolwaterstoffen en klimaatverandering. (ref. 178)

 

 • In 2007 hebben we een studie uitgevoerd voor de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) waarvan de resultaten het mogelijk maakten om de berekening van recyclingpercentages voor shredding- en sorteercentra voor autowrakken sterk te vereenvoudigen. Deze methode maakt het mogelijk om sneller, relevanter en goedkoper werk te doen; het was destijds volledig innovatief en wordt nog steeds toegepast. (Ref. 432)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”45px”][/vc_column][vc_column offset=”vc_col-lg-6 vc_col-md-6″][vc_empty_space height=”8px”][vc_single_image image=”7377″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”45px”][vc_column_text]

  • In 2008 heeft het Waals Gewest een studie laten uitvoeren om de invoering van een statiegeldsysteem op drankblikjes voor te bereiden. Het hoofddoel van deze studie was het ontwikkelen van de ecologische, economische en sociale argumenten voor of tegen het statiegeldsysteem. Deze analyse heeft betrekking op milieu-, economische en sociale aspecten. (réf. 1052)

   

  • In 2014 voeren we voor de ADEME (Franse energie- en milieuadministratie) een studie uit naar de positionering en het concurrentievermogen van recyclingbedrijven in Frankrijk. We bezochten 80 bedrijven in 13 recyclagedomainen en dankzij onze conclusies konden we een beter inzicht krijgen in de sterke en zwakke punten, concurrentieniveaus, ontwikkelingsbelemmeringen en uitdagingen in termen van toegevoegde waarde en werkgelegenheid van de recyclage-industrie in Frankrijk. (ref. 1864)

   

  • Meer recentelijk hebben we in 2017 voor de Openbare Federale Overheidsdienst Economie (België) een analyse gemaakt van het beleid en de maatregelen waarmee rekening moet worden gehouden op Belgisch en Europees federaal niveau om de levensduur van producten te verlengen en zo de strijd aan te binden tegen geprogrammeerde veroudering. Deze studie omvat de beoordeling van de sociale en economische effecten. (ref. 2820)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”34px”][vc_empty_space height=”45px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”center” background_image=”342″ background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]

ONTDEK OOK

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/3″]

Over RDC Environment

Ontdek ons bedrijf en onze expertise

[/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″]
Ons team

Ontdek de leden van RDC Environment

[/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″]
Onze waarden

Ontdek de waarden van ons bedrijf

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]