drs - deposit-refund-schemes

1 maart 2024

EU-doelstellingen voor circulaire economie bereiken met geavanceerde statiegeld-terugbetalingsregelingen

RDC Environment heeft onlangs uitgebreide studies voltooid over statiegeldregelingen of Deposit-Refund schemes (DRS) in België, Frankrijk en Luxemburg. Onze analyse biedt essentiële richtlijnen voor autoriteiten die zich inzetten om de ambitieuze doelstellingen van recycling en vermindering van zwerfafval te halen, overeenkomstig met de doelstellingen van de circulaire economie van de Europese Unie.

Verkenning van Klassieke en Digitale DRS-scenario’s

De DRS-scenario’s die we hebben verkend om de inzamelingsgraad te verhogen en zwerfafval te verminderen, waren:

  • Klassieke DRS: Het gebruik van omgekeerde verkoopautomaten, deze methode is geïnspireerd door de succesvolle implementatie in Duitsland, bekend om het aanzienlijk verhogen van de inzamelingsgraad van recycleerbare materialen.
  • Digitale DRS: Een meer toekomstgericht model met unieke, geserialiseerde verpakkingen die consumenten in staat stelt statiegeld te claimen via smartphones of bij sorteercentra, wat gemak en efficiëntie verhoogt.

Uitgebreide Dekking voor Maximale Impact

De dekking omvat:

  • Glas- en petflessen
  • Herbruik- en recyclingscenario’s
  • Gevoeligheidsanalyses op basis van statiegeldbedragen

Een Holistische Benadering van Duurzame Ontwikkeling

Onze studies omvatten Levenscyclusanalyses en Kosten-batenanalyses, waardoor we een holistische blik op de problematiek kunnen werpen. Dit zorgt voor een compleet beeld dat rekening houdt met de milieu-, economische en sociale impact van de implementatie van DRS-initiatieven.

RDC Environment: Uw Partner in Duurzaamheid

Wij bieden onze expertise aan autoriteiten en industrieën wereldwijd, met op maat, voor het ontwerpen en evalueren van effectieve DRS-initiatieven.

Door samen te werken met RDC Environment, kunnen belanghebbenden ervoor zorgen dat hun strategieën niet alleen voldoen aan de mandaten van de EU voor de circulaire economie, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst.

Samen kunnen we het doel van de EU van een 90% aparte inzamelingsgraad voor recycling van afval van wegwerp plastic drankflessen tegen 2029 bereiken.