13 april 2020

Milieu- en economische evaluatie van de levensduurverlenging

RDC Environment heeft de milieu- en economische voordelen van een verlenging van de levensduur van consumentenproducten en apparaturen geëvalueerd.

Bewustmaking van de noodzaak om de gebruiksduur te verlengen

ADEME wil het grote publiek bewust maken van het belang van de verlenging van de levensduur van huishoudelijke apparatuur, via reparatie in geval van defecten en het beëindigen van culturele of vermeende veroudering.

Met dat doel voor ogen heeft ADEME in 2020 aan RDC Environment een studie toevertrouwd om de ecologische en economische voordelen te evalueren van de verlenging van de levensduur van consumentenproducten en -apparatuur op huishoudniveau.

 

Bestudeerde productcategorieën

De bestudeerde productcategorieën zijn :

  • apparatuur met een grote elektronische component: televisie, laptop, smartphone, printer
  • huishoudelijke apparaten met een kleine elektronische component: wasmachines, koelkasten, vaatwasmachines, droogtrommels, ovens, stofzuigers, microgolfovens
  • DIY- , tuingereedschap en technische uitrustingen voor het huis: grasmaaier, decoupeerzaag
  • kledingstukken: overhemden, T-shirts, jeans, jurken
  • meubels: spaanplaat kasten

 

Een economische en milieubeoordeling

De economische beoordeling is gebaseerd op een levenscycluskostenberekening, waarbij rekening is gehouden met de kosten van aankoop, gebruik en beëindiging van de apparatuur, de kosten van reparatie in geval van storing en de technische vooruitgang van de apparatuur (waaronder van verbeteringen van de energie-efficiëntie).

De milieubeoordeling is uitgevoerd volgens de methode van de levenscyclusanalyse.

Voordelen voor het milieu en de huishoudportemonnee

Uit zowel economisch als milieuoogpunt blijkt uit de studie dat verlenging van de nuttige levensduur na vermeende veroudering gunstig is voor alle onderzochte productcategorieën. Ook bleek uit de studie dat het voor de meeste onderzochte producten en situaties gunstig is om apparatuur na een defect terepareren.

De studie bevat met name ramingen van de omvang van de besparingen voor de consument en de vermeden CO2-emissies als gevolg van de verlenging van de levensduur.

 

Deze analyses hebben ADEME in staat gesteld te communiceren over de economische en milieuvoordelen van de verlenging van de levensduur.

 

For more information on ADEME’s recommendations regarding the extension of the service life:

Lees ADEME’s rapport : hier

Lees het persbericht van ADEME : hier

De website “Longe vie aux objects